poniedziałek, 18 lipca 2011

Zupa musztardowa A*la Duszejko


Zainspirowała mnie przeczytana właśnie książka.
Główna bohaterka okazuje się niezwykle  inteligętną  morderczynią, ale zupa którą serwuje nie jest jednak zabójcza:).


Potrzebne będą :
-mąka
-masło
-musztarda Dijon, Sarepska
-proszek musztardowy
-mleko,woda


Robi się ją szybko. Masło  wrzucić  na  patelnię  rozpuścić,  dodać  mąkę,  chwilkę  rumienimy  (jak na beszamel) wtedy  zalewamy  ją  wodą  i  mlekiem(50/50)  teraz  zaczyna  się  właśnie  robić  zupa,  trzeba  ją jeszcze  posolić  i  popieprzyć,  dodać  kminek  i  zagotować.  Teraz  można  dodać  musztardę  Dijon  i Sarepską  i  proszek  musztardowy,  wymieszać  wszystko  razem.  Nie  wolno  gotować  bo   musztarda  się zetnie  i  zupa  będzie  gorzka. Można  podawać  z  grzankami  z  chleba (groszek ptysiowy raczej tu nie pasuje) w mojej wersji wystąpiło jajko na twardo. Bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz